04 december 2020
dagopening

vrijdag, 04 december 2020

Afgoden

Nog één rivier – Matthijn Buwalda

Afgoderij bij het volk Israël: een waarschuwing voor ons.

NBV | 1 Korintiërs 10: 6-14

Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals zij. Dien geen afgoden, zoals een deel van hen, over wie geschreven staat: ‘Het volk ging zitten om te eten en te drinken en het stond op om te dansen.’(…) Wat hun overkomen is, moet ons tot voorbeeld strekken; het is geschreven om ons, voor wie de tijd ten einde loopt, te waarschuwen.(…) Laat daarom iedereen die denkt dat hij stevig overeind staat oppassen dat hij niet valt. U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan. Om deze reden moet u, geliefde broeders en zusters, u verre houden van afgodendienst.

BGT | 1 Korintiërs 10: 6-14

Wat er met de Israëlieten gebeurde in de woestijn, is een waarschuwing voor ons. Wij moeten geen slechte dingen willen doen, zoals zij. We moeten dus geen afgoden vereren, zoals sommige Israëlieten deden. Want over hen staat in de heilige boeken: Ze gingen eten en drinken, en ze dansten om het beeld van de stier heen.(…) Wij leven nu in Gods nieuwe tijd. Voor ons zijn die verhalen over de Israëlieten een waarschuwing. Als je vindt dat je een sterk geloof hebt, moet je oppassen dat je geen verkeerde dingen doet. Satan zal zeker proberen jullie te laten zondigen, net zoals hij dat bij alle mensen probeert. Maar God is trouw. Hij zal jullie altijd helpen. En hij zal ervoor zorgen dat jullie het kunnen volhouden, en dat jullie geen verkeerde keuzes maken.

Verwerking

Wat er in het Oude en Nieuwe Testament staat over afgodendienst moet ons aan het denken zetten: ook mensen die een ‘sterk geloof’ hebben moeten gewaarschuwd worden: Kijk uit voor (moderne) afgoden!

Ook als je dichtbij God leeft kun je in zonde vallen. Welke ‘afgod’ heeft best wel invloed op jou? Wat kun je daaraan doen?

De HEER God helpt je om vol te houden. Hoe zou Hij dat doen?