09 maart 2021
dagopening

dinsdag, 09 maart 2021

Geven en ontvangen - biddag

Eer je vader en moeder

Hoe ver kun je gaan? Wat stond er ook alweer in de wet?

NBV | Marcus 7:10-13

Heeft Mozes niet gezegd: “Toon eerbied voor uw vader en uw moeder”, en ook: “Wie zijn vader of moeder vervloekt, moet ter dood gebracht worden”? Maar u leert dat iemand tegen zijn vader of moeder mag zeggen: “Alles wat van mij is en voor u van nut had kunnen zijn is korban”’ (wat ‘offergave’ betekent), ‘waarmee u hem niet toestaat nog iets voor zijn vader of moeder te doen, en zo ontkracht u het woord van God door de tradities die u doorgeeft; en u doet nog veel meer van dit soort dingen.’

BGT | Marcus 7:10-13

In de wet van Mozes staat: «Je moet respect hebben voor je vader en moeder. » En er staat ook: «Als iemand zijn vader of moeder vervloekt, dan moet hij gedood worden. » Maar jullie hebben een andere regel bedacht. Iemand mag volgens jullie tegen zijn ouders zeggen: ‘Ik heb mijn hele bezit aan God beloofd, ik kan jullie er niets van geven.’ Die persoon mag dan helemaal niets meer aan zijn ouders geven. Jullie maken je eigen regels belangrijker dan de wet van God. En dat soort slechte dingen doen jullie voortdurend.’

Verwerking

Als vader en moeder ouder worden, of als ze door ziekte minder kunnen, heb je als kind – voor zover je kunt – de opdracht om voor ze te zorgen. Zij hebben immers eerst zelf voor jou gezorgd.

De farizeeën wisten dit ook, maar zij hadden een weg gevonden om niet voor hun ouders te zorgen. Dat deden ze met mooie woorden. ‘Mijn tijd en mijn geld zijn voor de HEER. Ik heb het te druk, maar anders zou ik wel voor u zorgen.’ De farizeeën vergaten dat zorgen voor ouders, voor anderen, juist een gave aan God is, mooier en belangrijker dan geld.

Is er bij jullie in de familie veel zorg voor elkaar? Hulp aan opa, oma of andere familieleden die in de buurt (of iets verder weg) wonen?