17 augustus 2020
dagopening

maandag, 17 augustus 2020

Simson

muziekvideo: rap: Samson with lyrics

Omdat de Israëlieten slechte dingen deden, zorgde de Heer ervoor dat ze 40 jaar onderdrukt werden door de Filistijnen. Dan stuurt Hij zijn engel.

NBV | Rechters 13:2-5

In die tijd leefde er in de omgeving van Sora een zekere Manoach, die tot de stam Dan behoorde. Zijn vrouw was onvruchtbaar en had nooit kinderen gekregen. Op een dag verscheen bij haar een engel van de HEER. ‘Tot nu toe was u onvruchtbaar en hebt u geen kinderen gekregen,’ zei hij. ‘Maar nu zult u zwanger worden en een zoon baren. Onthoud u daarom van wijn en andere drank en eet geen voedsel dat onrein is. U zult zwanger worden en een zoon krijgen. Zijn haar mag nooit door een scheermes worden aangeraakt, want hij zal al vanaf de moederschoot als nazireeër aan God gewijd zijn. Hij zal een begin maken met de bevrijding van Israël uit de greep van de Filistijnen.’

BGT | Rechters 13:1-5

In die tijd woonde er in de omgeving van Sora een man die Manoach heette. Hij hoorde bij de ?stam Dan. De vrouw van Manoach kon geen ?kinderen? krijgen. Op een dag kwam er een ?engel? van de Heer bij de vrouw van Manoach. Hij zei tegen haar: ‘Tot nu toe kon je geen ?kinderen? krijgen. Maar toch zul je zwanger worden en een ?kind? krijgen. Let goed op. Je mag geen ?wijn? of bier meer drinken, en niets eten dat de Heer verboden heeft. Je zult een zoon krijgen. Hij zal een ?nazireeër? worden, iemand die God op een speciale manier zal dienen. Daarom mag hij zijn haar nooit laten afknippen. Hij zal de Israëlieten bevrijden van de Filistijnen.’

Verwerking

Het boek Rechters vertelt de geschiedenis van Israël nadat Jozua is gestorven, tot de laatste Rechter, Samuël. Het is een tijd waarin het volk vaak niet trouw aan God was. Dan greep God in. 

Simson wordt geboren. Hij was vanaf zijn geboorte een nazireeër. Dat was iemand die zijn leven helemaal in dienst stelde van de HEER. Deze keuze had gevolgen: geen alcohol drinken en de haren mochten niet worden geknipt. Deze gelofte kon levenslang zijn, zoals bij Simson. 

Zou dat nu nog steeds zo moeten? Of kun jij een andere manier bedenken om God te dienen?