24 juni 2022
dagopening

vrijdag, 24 juni 2022

Oorlog, honger & vluchtelingen

Je moet goed zijn voor iedereen

NBV | Mattheüs 5: 43-48

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” Dit zeg Ik daarover: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen; alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.

BGT | Mattheüs 5: 43-48

Jullie weten dat de wet zegt: Je moet houden van de mensen om je heen. Maar je vijanden moet je haten. Dit zeg Ik daarover: Je moet ook van je vijanden houden. En je moet bidden voor de mensen die jou in moeilijkheden brengen. Alleen dan zijn jullie echt kinderen van God. Want ook jullie Vader in de hemel is goed voor iedereen. Hij geeft zon en regen voor iedereen, voor goede en voor slechte mensen. Stel dat je alleen van je vrienden houdt. Verdien je dan een beloning van God? Nee, want ook slechte mensen houden van hun vrienden. En stel dat je alleen je vrienden groet. Doe je dan iets bijzonders? Nee, want ook de mensen die niet in God geloven, doen dat.

Verwerking

De Here Jezus vraagt hier nogal wat! Bidden voor wie je vervolgt… Maar Hij heeft dat zelf wel in de praktijk gebracht. Zelfs aan het kruis, waar Hij bad voor de mensen die Hem hadden laten kruisigen: ‘Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat zij doen.’ 

Bid jij weleens voor iemand die je eigenlijk niet zo sympathiek vindt?

Als je alleen maar vriendelijk bent voor je vrienden/vriendinnen doe je niets bijzonders. Jezus vraagt meer van je. Kun je iets met deze tekst als het gaat om de vraag: Hoe kijk ik naar mensen om me heen (vluchtelingen)? Zo ja, wat dan precies?