18 september 2020
dagopening

vrijdag, 18 september 2020

Gemeenten van Jezus Christus

Met de kerk van Laodicea is het niet best. Jezus Christus zegt:

NBV | Openbaring 3:15-18

Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal ik u uitspuwen. U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt. Daarom raad ik u aan: koop van mij goud dat in het vuur gelouterd is, en u zult rijk zijn; witte kleren om u te kleden en uw naaktheid te bedekken, zodat u zich niet meer hoeft te schamen; zalf voor uw ogen, zodat u weer kunt zien.

BGT | Openbaring 3:15-18

Ik weet hoe jullie je gedragen. Jullie zijn niet tegen mij, maar ook niet voor mij. Waren jullie maar voor mij of tegen mij! Omdat jullie geen van beide zijn, wil ik niets met jullie te maken hebben. Jullie zeggen dat jullie rijk zijn. Dat jullie alles hebben wat jullie willen, en niets meer nodig hebben. Maar jullie zien niet hoe slecht het met jullie gaat! Hoe ongelukkig jullie zijn, hoe arm, blind en naakt. Daarom geef ik jullie deze raad: Koop zuiver goud bij mij, want pas dan zul je echt rijk zijn. Koop witte kleren bij mij en trek ze aan, zodat je niet langer naakt bent. Koop mijn zalf en smeer die op je ogen, zodat je weer kunt zien.

Verwerking

Jezus vergelijkt het geloof van de mensen in Laodicea met een warme en een koude temperatuur. Beide zijn duidelijk, maar een lauwe temperatuur (het geloof van de mensen in Laodicea) is dat niet.

Hoe komt dit? De Laodicenzen zijn tevreden met hun leven. Ze zijn rijk en hebben niks nodig. Ze zitten al helemaal niet te wachten op een prikkelende preek. Ze zijn rijk geworden met de geldhandel, door heel mooie zwarte wol en door het maken van luxe ogenzalf.

Vertrouw niet op je eigen rijkdom, maar leer weer te zien wat echt belangrijk is. Hoe rijk ben jij? Heb je alles al en heb je niets meer nodig? Welke waarde hebben materiƫle zaken voor jou?