22 september 2020
dagopening

dinsdag, 22 september 2020

Week tegen het pesten

De vraag die vandaag centraal staat: Ben jij wel eens gepest, of heb je wel eens iemand gepest?

Elkana is getrouwd met Hanna en Peninna. Hanna kreeg geen kinderen. Peninna pest haar daar mee, zelfs als ze offers brengen aan de Heer.

NBV | 1 Samuel 1:6-10

Haar rivale kwetste haar dan diep, door haar te sarren omdat de HEER haar geen kinderen gaf. Zo ging het jaar in jaar uit. Elke keer als ze naar het heiligdom van de HEER gingen, treiterde Peninna Hanna zo erg dat ze begon te huilen en haar eten liet staan. Toen dat weer eens gebeurde, vroeg Elkana: ‘Waarom huil je, Hanna? Waarom eet je niet en waarom ben je zo bedroefd? Beteken ik niet meer voor je dan tien zonen?’ Na de maaltijd stond Hanna op en ging naar het heiligdom van de HEER, waar de priester Eli op een bankje bij de ingang zat. Diepbedroefd bad Hanna tot de HEER.

BGT | 1 Samuel 1:6-10

Peninna had er plezier in om Hanna te vernederen. Ze zei dat Hanna niets waard was omdat ze geen kinderen had. Zo ging het elk jaar weer als de familie naar de stad Silo reisde. Als Hanna naar de tempel ging, zei Peninna gemene dingen tegen haar. Het was zo erg dat Hanna dan alleen maar kon huilen, en niet kon eten. Toen dat weer eens gebeurde, vroeg Elkana aan Hanna: ‘Hanna, waarom huil je? Waarom eet je niets? Waarom ben je zo verdrietig? Je hebt mij toch? Ik ben toch veel meer waard dan tien zonen?’ Na het eten stond Hanna op om in de tempel te gaan bidden. Ze was erg verdrietig, en ze huilde toen ze begon te bidden.

Verwerking

“Elke keer als ze naar het heiligdom van de HEER gingen…” Blijkbaar komt pesten ook voor in de omgeving waar we ons veilig zouden moeten voelen (kerk/school). Wordt er op onze school ge(cyber)pest? Ben jij wel eens gepest?

Elkana troost Hanna. Hij heeft oog voor haar problemen en vraagt ernaar. Heb jij ook oog voor mensen om je heen die nare dingen meemaken?

Hanna brengt haar verdriet ook bij God. Bij Hem kun je altijd terecht!