21 maart 2023
dagopening

dinsdag, 21 maart 2023

Lijdenstijd (1)

Verleiding in de woestijn

De verzoeking in de woestijn

NBV | Mattheüs 4: 1-11

Daarna werd Jezus door de Geest meegevoerd naar de woestijn om door de duivel op de proef gesteld te worden. Nadat Hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, had Hij grote honger. Toen kwam de beproever naar Hem toe en zei: ‘Als U de Zoon van God bent, beveel die stenen dan in broden te veranderen.’(…) De duivel nam Hem opnieuw mee, nu naar een zeer hoge berg. Hij toonde Hem alle koninkrijken van de wereld in al hun pracht en zei: ‘Dit alles zal ik U geven als U zich voor mij neerwerpt en mij aanbidt.’ Daarop zei Jezus tegen hem: ‘Ga weg, Satan! Want er staat geschreven: “Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen Hem.”’ Daarna liet de duivel Hem met rust, en meteen kwamen er engelen om Hem te dienen.

BGT | Mattheüs 4: 1-11

De Geest bracht Jezus naar de woestijn. Daar zou de duivel proberen om Jezus te laten zondigen. Veertig dagen en nachten was Jezus in de woestijn zonder iets te eten. Hij had erge honger gekregen. Toen kwam de duivel naar hem toe en zei: ‘Jij bent toch de Zoon van God? Zeg dan dat deze stenen in brood moeten veranderen!’(…) Daarna nam de duivel Jezus mee naar een heel hoge berg. Hij liet hem alle machtige koninkrijken van de wereld zien, en hij zei: ‘Ik geef jou al die koninkrijken. Maar dan moet jij voor mij knielen en mij eren.’ Maar Jezus zei: ‘Ga weg, Satan. In de heilige boeken staat: «Kniel alleen voor de Heer, je God, en vereer alleen hem.»’ Toen ging de duivel weg, en meteen kwamen er engelen om voor Jezus te zorgen.

Verwerking

Geschikt/ongeschikt

In het Oude Testament werd al duidelijk dat wij mensen geen heilig (perfect) leven kunnen leiden. Lukt het jou om een dag helemaal geen zonde te doen? Hoe komt dat?

In het Nieuwe Testament lezen we dat God Zijn eigen Zoon naar de aarde stuurt, om de straf op de zonde te dragen. Hij was Gods Zoon, maar ook 100% mens. Hij werd ook verleid om te zondigen, zoals je kunt lezen in het gedeelte hierboven.

De satan probeert Jezus over te halen om toch zonde te doen. Hij vraagt Jezus om van een steen een brood te maken, zichzelf van een berg te laten vallen en om de satan te aanbidden. Dit alles, wanneer Jezus zich erg zwak voelt!

Had Jezus ook ‘ja’ kunnen zeggen tegen satan? Wat was er dan gebeurt?