25 september 2023
dagopening

maandag, 25 september 2023

Week tegen het pesten

Documentaire Pestverhaal Zondag 3 februari 19.25 uur Zapp/NPO 3

Jezus spreekt in zijn ‘Bergrede’ een massa mensen toe.

NBV | Mat. 5:21-22

Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: “Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.” En Ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht. Wie tegen hen “Nietsnut!” zegt, zal zich moeten verantwoorden voor het Sanhedrin. Wie “Dwaas!” zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan.

BGT | Mat. 5:21-22

Jullie weten wat er gezegd is tegen jullie voorouders. Het staat in de wet: «Je mag geen moord plegen. Wie een moord pleegt, moet gestraft worden. » Dit zeg Ik daarover: Ook wie kwaad wordt op een ander, moet gestraft worden. Ook wie een ander een dwaas noemt, moet voor de rechter komen. En wie een ander een gek noemt, komt in het eeuwige vuur.

Verwerking

Wat is pesten en hoe herken je pesten op school? 

Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een scheldpartij in het brein van het slachtoffer dezelfde gebieden actief zijn als tijdens lichamelijke pijn! Schelden en pesten doet dus wel degelijk pijn! Ben je je daarvan wel bewust? 

Wat doet het jou wanneer je leest dat Jezus schelden vergelijkt met het plegen van een moord? Is dat niet wat overdreven? Waarom? 

Gebedspunten

1. Bid voor leerlingen die gepest zijn/worden.

2.Bid om besef/wijsheid dat pesten grote schade aan kan richten.