23 oktober 2020
dagopening

vrijdag, 23 oktober 2020

De vervolgde kerk

HVC Journaal: toenemende christenvervolging in China (afspelen tot 1:10)

Welke hoop heeft een christen? Hoe konden ze volhouden?

NBV | Hebreeën 11:35b-40

Anderen werden gemarteld tot de dood erop volgde en wilden van geen vrijlating weten, omdat ze uitzagen naar een betere opstanding. Weer anderen kregen te maken met bespotting en geseling, zelfs met arrestatie en gevangenschap. (…) Al deze mensen, die van oudsher om hun geloof geprezen worden, hebben de belofte niet in vervulling zien gaan omdat God voor ons iets beters had voorzien, en hij hen niet zonder ons de volmaaktheid wilde laten bereiken.

BGT | Hebreeën 11:35b-40

Sommige mensen werden mishandeld, maar ze wilden niet bevrijd worden. Omdat ze geloofden, wisten ze dat ze iets beters zouden krijgen: het eeuwige leven. Anderen werden beledigd en met de zweep geslagen. En ze zaten in de gevangenis. (…) Al die mensen hadden een groot geloof. Daarom heeft God in de heilige boeken over hen verteld. Toch hebben ze tijdens hun leven niet gekregen wat God beloofd had. Want God had bepaald dat het allerbelangrijkste pas in onze tijd zou gebeuren: Jezus Christus zou op aarde komen en voor de mensen sterven. Pas dan zouden die mensen, samen met ons, gered worden.

Verwerking

De ‘anderen,’ die gemarteld zijn, zijn allereerst de gelovigen uit het Oude Testament. Misschien denkt de schrijver ook aan Stefanus en de apostel Jakobus. Na hen zijn heel veel mensen vervolgd en zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd. Zij hebben toen nog niet de belofte van Jezus’ komst op aarde in vervulling zien gaan.

Wij hebben deze geloofsgetuigen nodig. Zij zeggen vanuit de geschiedenis tegen ons: “Ga door, wees trouw, laat je geloof niet los.” Samen zijn wij op weg naar Gods volmaakte wereld.

Stel dat je een kwartier met een vervolgde christen uit China mag praten. Wat zou je tegen hem/haar zeggen of aan hem/haar vragen? Hoe kun je bemoedigen?