dagopening

maandag, 30 november 2020

Afgoden

Video: Diego Maradona

Mozes waarschuwt: Laat je niet verleiden tot afgodendienst

NBV | Deuteronomium 12: 1-3, 30-31

Dit zijn de wetten en regels waaraan u zich moet houden zolang u leeft in het land dat de HEER, de God van uw voorouders, u in bezit geeft. De volken die u zult verdrijven, vereren hun goden op heuveltoppen en hoge bergen en onder bladerrijke bomen. U moet hun gewijde plaatsen met de grond gelijkmaken, hun altaren slopen en hun gewijde stenen verbrijzelen; hun Asjerapalen moet u verbranden en hun godenbeelden in stukken hakken. Er mag niets overblijven dat aan die goden herinnert. Wees niet nieuwsgierig naar hun goden en vraag u niet af: Hoe hebben die volken hun goden vereerd? Zo willen wij het ook doen! Nee, de HEER, uw God, verbiedt u dat. Want zij hebben voor hun goden alles gedaan wat de HEER verafschuwt; ze hebben zelfs hun zonen en dochters als offer voor hen verbrand.

BGT | Deuteronomium 12: 1-3, 30-31

Mozes zei verder tegen de Israëlieten: ‘Straks komen jullie in het land dat de Heer, de God van je voorouders, jullie zal geven. Nu volgen de wetten en regels die daar gelden. Jullie moeten je altijd aan die regels houden, je hele leven lang. (…) In dat land wonen nu volken die hun goden op allerlei plaatsen vereren, (...) Breek hun altaren af, sla alle heilige stenen kapot! Verbrand de heilige palen van de godin Asjera, maak alle beelden stuk! Er mag niets overblijven dat met hun goden te maken heeft(…) Maar denk niet: Hoe zouden die volken hun goden vereerd hebben? Misschien kunnen wij het ook op die manier doen! Als jullie dat denken, loopt het slecht met jullie af. Want de Heer, jullie God, wil niet dat jullie die volken nadoen. Zij hebben voor hun goden dingen gedaan die de Heer afschuwelijk vindt. Ze hebben zelfs hun eigen kinderen aan die goden geofferd!

Verwerking

De Israëlieten trekken binnenkort het beloofde land binnen. Mozes waarschuwt hen dat ze de goden van andere volken niet moeten overnemen. Zij moeten alle afgoderij uit de weg ruimen. De afgoden vragen afschuwelijke dingen van de mensen!

In het filmpje gaat het over de vorige week overleden oud-voetballer Diego Maradonna. Hij werd door sommigen zelfs een ‘god’ genoemd.

Wanneer worden topsporters afgoden?