dagopening

donderdag 14 oktober 2021

Voel je je veilig?

Veiligheid binnen het gezin?

NBV | Efeziërs 6: 1-4

Kinderen, wees gehoorzaam aan je ouders uit ontzag voor de Heer, want zo hoort het. ‘Toon eerbied voor uw vader en moeder,’ dat is het eerste gebod waaraan een belofte verbonden is: ‘Dan zal het u goed gaan en zult u lang leven op aarde.’ Vaders, maak uw kinderen niet verbitterd, maar vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil.

BGT | Efeziërs 6:1-4

Kinderen, jullie geloven in de Heer. En de Heer wil dat jullie je ouders gehoorzamen. Dat is zoals het hoort. Want één van de regels van God is: Heb respect voor je vader en je moeder. Het is de eerste regel waarin God ook iets aan mensen belooft: Dan zal het goed met je gaan, en zul je lang leven op aarde. Vaders, wees niet hard voor je kinderen. Maar waarschuw ze voor verkeerde dingen, en leer ze de christelijke regels.

Verwerking

Veiligheid binnen het gezin is erg belangrijk. Zowel ouders als kinderen moeten daarvoor zorgen. Respect voor je ouders is dan ook van belang. Wat houdt dat in? En wat heeft dat met het geloof te maken?

Ouders moeten je opvoeden. Dat gaat niet altijd even goed. Dat kan aan de kinderen, maar ook aan de ouders liggen.

Als het niet zo lekker loopt in het gezin, wat kun je dan doen? 

Hoe zou het toch komen dat gezagsdragers (agenten, docenten, maar ook ambulancepersoneel, de brandweer) soms agressief worden benaderd?