dagopening

donderdag 13 januari 2022

Een nieuw jaar

Er kan veel gebeuren in een jaar

NBV | Jacobus 4: 13-16

Dan iets voor u die zegt: ‘Vandaag of morgen gaan wij naar die en die stad. Daar blijven we een jaar, we zullen er handeldrijven en geld verdienen.’ U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet. U bent immers maar damp, die heel even verschijnt en dan al verdwijnt. U zou moeten zeggen: ‘Als de Heer het wil, zijn we dan in leven en zullen we dit of dat doen.’ Maar u slaat een hoge toon aan en bent daar nog trots op ook. Dat soort trots is volkomen ongepast.

BGT | Jacobus 4: 13-16

Er zijn bij jullie mensen die zeggen: ‘Binnenkort gaan we naar die en die stad. Daar blijven we een jaar om zaken te doen en geld te verdienen.’ Zeg dat toch niet! Jullie weten niet wat er morgen gebeurt. Jullie weten zelfs niet of jullie dan nog wel leven! Want het leven is maar kort. Het is als rook, die er heel even is, en meteen weer verdwijnt. Jullie kunnen beter zeggen: ‘Als de Heer het goedvindt, blijven we leven en kunnen we dit of dat doen.’ Maar nee, jullie zijn te trots om dat te zeggen. En dat jullie zo trots zijn, is slecht.

Verwerking

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Er kan in een jaar ontzettend veel gebeuren. In de grote wereld, maar ook in jouw persoonlijk leven. Al weten we dat (gelukkig?) niet van tevoren. 

Paulus geeft aan dat we er wel bij stil moeten staan dat we kwetsbare mensen zijn en niet hoogmoedig moeten doen. Besef dat je kwetsbaar en afhankelijk bent van de HERE God. 

Er zijn leerlingen die al heel wat verdrietige dingen hebben meegemaakt. Terwijl het anderen steeds voor de wind gaat. En toch wordt van iedereen gevraagd op God te vertrouwen. Wanneer zou dat makkelijker zijn: in tijden van voor- of tegenspoed?

Toch mag je ook plannen maken voor de toekomst. Hoe doe je dat op een gelovige manier?