dagopening

maandag, 23 mei 2022

Hemelvaart

(Is het nou Pinksteren of Hemelvaartsdag?)

Onder gejuich steeg God omhoog...

NBV | Psalm 47: 2-10

Klap in de handen, o volken, juich God toe met jubelzang: geducht is de HEER, de Allerhoogste, machtige koning van heel de aarde. Volken dwong Hij voor ons op de knieƫn, naties legde Hij aan onze voeten. Hij koos voor ons een eigen land, de trots van Jakob, het volk dat Hij liefheeft. Sela Onder gejuich steeg God omhoog, de HEER steeg op bij hoorngeschal. Zing voor God, zing een lied, zing voor onze koning, zing Hem een lied: God is koning van heel de aarde. Zing een feestelijk lied. God heerst als koning over de volken, God zetelt op zijn heilige troon. De vorsten van de volken zijn bijeen in het gevolg van Abrahams God. Zijn schildwachten zijn ze op aarde. Hoog is Hij verheven.

BGT | Psalm 47: 2-10

Volken, klap in je handen. Zing en juich voor God! Want de Heer is de Allerhoogste, iedereen moet hem eren. Hij is een machtige koning, hij heerst over de hele aarde. Hij liet ons overwinnen in de strijd tegen andere volken. Hij gaf ons een eigen land, een land waar we trots op zijn. Zo veel houdt hij van ons. Als God op zijn troon gaat zitten, juicht iedereen voor hem en klinken er trompetten. Zing, zing voor God! Zing, zing voor onze koning! God is koning van de hele aarde, zing daarom een lied voor hem. God is koning van alle volken. Hij zit op zijn heilige troon. De leiders van de volken komen bij elkaar om de God van Abraham te dienen. De leiders van de aarde horen bij God. Hij is hun koning, hij is machtig!

Verwerking

Kun jij uitleggen wat er gebeurde met Hemelvaart en met Pinksteren?

Wat heb jij eraan dat Jezus naar de hemel ging?

Deze psalm bezingt het koningschap van de HEER God. Hij heeft zijn troon bestegen. Hij regeert.

Deze psalm past goed bij Hemelvaart, want Jezus heeft alle macht ontvangen in de hemel en op de aarde. Hij regeert tot in eeuwigheid.

Wij lopen in deze tijd het risico dat wij God alleen zien als een persoonlijk God, een Vader die er vooral voor jou is. Een Verlosser die jou persoonlijk heeft verlost. Deze psalm en het feest van Hemelvaart laten zien dat de macht van God als koning zich uitstrekt over heel de aarde en alle mensen. Hoe laat deze psalm dat zien?