dagopening

dinsdag, 24 mei 2022

Hemelvaart

Jezus geeft uitleg aan de leerlingen.

NBV | Lucas 24:46-51

Hij zei tegen hen: ‘Er staat geschreven dat de messias zal lijden en sterven, maar dat Hij op de derde dag zal opstaan uit de dood, en dat in zijn naam alle volken opgeroepen zullen worden om tot inkeer te komen, opdat hun zonden worden vergeven. Jullie zullen hiervan getuigenis afleggen, te beginnen in Jeruzalem. Ik zend jullie wat mijn Vader heeft beloofd. Blijf in de stad tot jullie met kracht uit de hemel zijn bekleed.’ Hij nam hen mee de stad uit, tot bij Betanië. Daar hief Hij zijn handen op en zegende hen. En terwijl Hij hen zegende, ging Hij van hen heen en werd opgenomen in de hemel.

BGT | Lucas 24:46-51

Hij zei: ‘In de heilige boeken staat dat de messias zal lijden en sterven, en drie dagen later zal opstaan uit de dood. En ook dat namens de messias het goede nieuws verteld moet worden. Dit is wat alle volken moeten horen: ‘Begin een nieuw leven, dan zal God je fouten vergeven.’ Jullie moeten dat nu aan iedereen gaan vertellen, allereerst in Jeruzalem. Blijf daar totdat de heilige Geest komt. Hij is de hemelse kracht die in jullie zal komen. Ik zal hem naar jullie toe sturen, zoals mijn Vader jullie beloofd heeft.’ Toen nam Jezus de leerlingen mee de stad uit, tot bij het dorp Betanië. Hij stak zijn armen uit en zegende hen. En terwijl hij dat deed, ging hij weg. God haalde hem naar de hemel.

Verwerking

Na zijn opstanding heeft Jezus zijn leerlingen nogmaals de Bijbel uitgelegd. Hij laat zien dat het Oude Testament vertelt van het lijden, het sterven en de opstanding.

De leerlingen verwachten de Messias, de verlosser van Israël. Jezus verbindt beide aan elkaar, zodat zij nog maar één conclusie kunnen trekken: Jezus is de Messias.

Dit is goed nieuws voor de Joden. Het is ook goed nieuws voor de wereld. Jezus draagt zijn leerlingen op de wereld met dit nieuws in te trekken. Niet op eigen kracht, maar in de kracht van de heilige Geest. 

Hoe zou het voor de discipelen geweest zijn om Jezus te zien opvaren naar de hemel?

Leef jij in de verwachting van de terugkomst van Jezus?