dagopening

maandag 19 september 2022

Droogte

Wie zorgt er voor water?

NBV | Job 38: 25-29,34

Wie heeft de geulen gekliefd voor de stromen, de weg voor donder en bliksem gebaand, zodat de regen neervalt op de onbewoonde aarde, op de woestijn waar geen mensen leven, en wildernis en woestenij doordrenkt raken en er overal jong gras opschiet? Heeft de regen een vader? Wie brengt de dauwdruppels voort? Uit welke schoot wordt het ijs geboren, wie baart de rijp van de hemel?(...) Kan jouw stem de wolken bevelen om je met hun regenvloed te bedekken?

BGT | Job 38: 25-29,34

Wie maakt het pad waarlangs de regen neervalt? Wie stuurt de donder en de bliksem? Wie brengt er regen op plaatsen waar niemand woont, en naar woestijnen waar niemand leeft? Wie zorgt dat er genoeg regen valt op droog land, zodat jonge planten kunnen groeien? Wie maakt de regen, en wie vormt de dauwdruppels? Waar komt het ijs vandaan, en wie laat de dauw bevriezen?(...) Kun jij de wolken opdracht geven om het op jouw hoofd te laten regenen?

Verwerking

We hebben hele droge maanden achter de rug en een warme zomer. Van het mooie weer kun je zeker genieten. Maar er is ook een andere kant!

De aarde warmt op. Er zijn gebieden met grote droogte (en hongersnoden), maar ook gebieden met enorme overstromingen.

Job had ellendige dingen meegemaakt. De HERE stelde Job vragen. Waarom zou Hij dat doen?

De HERE wil Job op deze manier leren dat hij helemaal afhankelijk is van God. Voelen wij ons ook afhankelijk als het gaat om deze problemen? Leg eens uit!