dagopening

dinsdag 15 september 2020

Gemeenten van Jezus Christus

Video: Hoe tolerant zijn moslims ten opzichte van christenen? Turkije 2016

Nu schrijft Johannes namens Jezus Christus aan de gemeente van Smyrna.

NBV | Openbaring 2:9-10

Ik weet van de ellende en de armoede waarin u verkeert, hoewel u rijk bent. Ik weet hoe u belasterd wordt door mensen die zich Joden noemen en het niet zijn, maar bij Satan horen. Wees niet bang voor wat u nog te wachten staat. Sommigen van u zullen door de duivel in de gevangenis worden gegooid, en zo op de proef worden gesteld; tien dagen lang zult u het zwaar te verduren hebben. Wees trouw tot in de dood, dan zal ik u als lauwerkrans het leven geven.

BGT | Openbaring 2:9-10

Ik weet hoe moeilijk jullie het hebben, en hoe arm jullie zijn. Maar eigenlijk zijn jullie rijk. Ik weet dat er leugens over jullie verteld worden. De mensen die dat doen, noemen zich Joden, maar dat zijn ze niet. Ze horen niet bij God, maar bij Satan. Jullie zullen het moeilijk krijgen, maar daar moeten jullie niet bang voor zijn. De duivel zal sommigen van jullie in de gevangenis laten opsluiten. Zo zal hij proberen jullie van je geloof af te brengen. In de gevangenis zullen jullie tien dagen lang lijden. Maar als jullie tot aan je dood in mij blijven geloven, beloon ik jullie met het eeuwige leven.

Verwerking

De gemeente van Smyrna (nu Izmir in West-Turkije), heeft het niet gemakkelijk. Economisch hebben ze het zwaar. Tegelijk zijn ze geestelijk heel rijk.

Verder hebben ze veel te maken met vijandschap. Er gaan leugens over de gemeente rond. Satan is de aanklager. Hij misbruikt deze leugens, zodat christenen gevangen worden gezet. De gemeente wordt onder druk gezet. Sommigen zullen de dood in de ogen zien.

Merk jij in je leven iets van 'verdrukking' of tegenstand zoals de christenen in Turkije?

Hoe kun je arm zijn en toch tegelijk ook rijk?