dagopening

maandag, 20 maart 2023

Lijdenstijd (1)

Jesaja 53

De lijdende knecht van de Heer

NBV | Jesaja 53: 4-6

Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. De straf die hij onderging bracht ons vrede, zijn striemen gaven ons genezing. Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen.

BGT | Jesaja 53: 4-6

Gods dienaar heeft pijn gehad, hij heeft voor ons geleden. Hij heeft onze ziektes en onze pijn gedragen. Wij dachten dat God zijn dienaar liet lijden om hem te straffen. Maar God heeft hem gestraft voor ons. Gods dienaar is mishandeld voor onze fouten, hij is gedood voor onze zonden. Want wij luisterden niet meer naar God, we leken wel verdwaalde schapen. En Gods dienaar moest onze schuld dragen. Omdat hij gestraft werd, hebben wij nu vrede. Omdat hij geslagen is, zijn wij genezen.

Verwerking

Het lijden voorzegd

Momenteel bevinden we ons in de ‘lijdenstijd’. Weet jij wat de ‘lijdenstijd’ is?

De komende twee weken gaan we met elkaar lezen en nadenken over het leven van Jezus. Jezus is de Verlosser! En de komende weken lezen we wat hij heeft moeten doorstaan om ons te verlossen.

Niet alleen het einde van Jezus’ leven was lijden, maar Zijn hele leven werd hij hier mee geconfronteerd. Kun jij een voorbeeld noemen van lijden dat Jezus heeft moeten doorstaan? Dit lijden werd al lang geleden voorzegt, door de profeet Jesaja.

‘Gods dienaar moest onze schuld dragen’ (BGT). Waarom kon alleen Hij de zonden dragen?

Wat spreekt je aan in deze Bijbeltekst en waarom?