dagopening

maandag, 18 september 2023

Geloven, je hebt er niks aan?

Kobe Bryant: God is great! Kobe Bryant was een heel bekende basketballer in de VS. Hij overleed op 41-jarige leeftijd bij een helikopterongeluk in Californië, in 2020.

De satan krijgt van God toestemming om met Job te doen wat hij wil.Wat heeft Job dan nog aan zijn geloof?

NBV | Job 2: 6-10

Toen zei de HEER tegen hem: ‘Luister, doe met hem wat je wilt, maar spaar zijn leven.’ Hierop vertrok de satan en hij overdekte Job van voetzool tot kruin met vreselijke zweren. Job pakte een potscherf om zich te krabben, terwijl hij in het stof en het vuil zat. Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Waarom blijf je zo onberispelijk? Vervloek God toch en sterf.’ Maar Job zei tegen haar: ‘Je woorden zijn de woorden van een dwaas. 'Al het goede aanvaarden we van God, zouden we dan het kwade niet aanvaarden?’ Ondanks alles zondigde Job niet: hij sprak geen onvertogen woord

BGT | Job 2: 6-10

Goed,’ zei de Heer, 'Je mag met hem doen wat je wilt, als je hem maar in leven laat.’ Toen ging Satan weg, en hij zorgde ervoor dat Job verschrikkelijk ziek werd. Job kreeg overal op zijn lichaam zweren. Hij pakte een stuk van een gebroken pot om zich daarmee te krabben. Hij bleef dag en nacht op de grond zitten. Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Blijf je nog steeds trouw aan God? Je hebt nu genoeg reden om slechte dingen over Hem te zeggen! 'Doe dat dan, en sterf.’ Maar Job antwoordde haar: ‘Je praat alsof je een vijand van God bent. 'Het goede krijgen we van God, het slechte ook!’ Job maakte veel ellende mee, maar toch zei hij niets slechts over God.

Verwerking

Wat heeft Job aan zijn geloof, nu hij de inzet is van een 'weddenschap' tussen de HERE God en de satan? Hij raakt zijn gezondheid, zijn rijkdom en zelfs zijn kinderen kwijt. Wat een ellende! 

Net als Job blijft de legendarische basketballer Kobe Bryant (zie het filmpje) ondanks alle ellendige gebeurtenissen op God vertrouwen (Heftige beschuldigen, hij raakt zijn vrouw kwijt…). De interviewer vraagt hem: ´Wat heb je hiervan geleerd?´. In zijn antwoord getuigt hij van de grootsheid van God (God is Great). Wanneer je zelf de ellende niet meer kan dragen, is God er om jou met je ellende te dragen.  

Vind jij het moeilijk om God te vertrouwen in moeilijke tijden? Waarom? 

Job en Kobe dienen God niet om er beter van te worden, maar om wie God is. Waarom dien jij God? 

Bid voor:  

1. Mensen die het moeilijk hebben, (grote) problemen tegenkomen in hun leven. 

2. Bid dat ze het vertrouwen op God mogen behouden.