dagopening

maandag, 19 oktober 2020

De vervolgde kerk

Video: Sari uit India - Ranglijst Christenvervolging 2019 (afspelen tot 1:09)

Nog steeds worden christenen vervolgd om hun geloof. Vervolging is er altijd geweest.

NBV | Handelingen 7:59-8:3

Terwijl Stefanus gestenigd werd, riep hij uit: ‘Heer Jezus, ontvang mijn geest.’ Hij viel op zijn knieën en riep luidkeels: ‘Heer, reken hun deze zonde niet aan!’ En na deze woorden stierf hij. Saulus keurde de moord op hem goed. Nog diezelfde dag brak er een hevige vervolging los tegen de gemeente in Jeruzalem, zodat allen verspreid werden over Judea en Samaria, met uitzondering van de apostelen. Vrome mannen begroeven Stefanus en hielden een luide dodenklacht voor hem. Saulus probeerde de gemeente te vernietigen door mannen en vrouwen met geweld uit hun huizen te sleuren en hen te laten opsluiten in de gevangenis.

BGT | Handelingen 7:59-8:3

Toen begonnen ze stenen te gooien naar Stefanus. Die riep: ‘Heer Jezus, mijn leven is in uw handen!’ Daarna knielde hij en riep: ‘Heer, straf hen niet voor deze misdaad.’ Dat waren zijn laatste woorden. Zo stierf hij. Stefanus werd begraven door mannen die trouw waren aan God. Zij klaagden en rouwden om zijn dood. Maar Saulus rouwde niet, want hij was het eens met de moord op Stefanus. Hij begon de gelovigen in Jeruzalem te vervolgen. Hij ging hun huizen langs, sleepte mannen en vrouwen naar buiten en bracht ze naar de gevangenis. Zo werden de gelovigen vervolgd, vanaf de dag dat Stefanus vermoord werd. Daarom vluchtten ze allemaal naar Judea of Samaria. Alleen de apostelen bleven in Jeruzalem.

Verwerking

Stefanus heeft hiervoor een lange rede gehouden. Daarin verweet hij de leiders van het volk dat zij Jezus hebben gedood, Jezus die door God gezonden was, de Verlosser. In blinde woede sleepten zij Stefanus mee en stenigden hem.

Vervolging begint vaak met één gebeurtenis om zich dan als een olievlek te verspreiden. Dat gebeurt hier ook. Christenen vluchten weg uit Jeruzalem. Saulus geeft leiding aan een ongekende vervolging in Jeruzalem.

We gaan het deze week hebben over de vervolging van christenen.
Kun je in Nederland ook vervolgd worden voor je geloof?