dagopening

maandag, 25 maart 2024

Lijdenstijd

Jezus aankondiging van zijn lijden

NBV | Mattheüs 16:15

Toen vroeg Hij hun: ‘En jullie, wie zeggen jullie dat Ik ben?’. ‘U bent de Messias, de Zoon van de levende God,’ antwoordde Simon Petrus.

BGT | Mattheüs 16:15

Toen zei Jezus: ‘En wie ben ik volgens jullie?’. Simon Petrus antwoordde: ‘U bent de Messias, de Zoon van de levende God.’

Verwerking

Vlak voordat Jezus de eerste keer vertelt over zijn lijden en sterven dat binnenkort gaat komen, stelt hij een vraag.

“Wie ben ik volgens jullie” vraagt Hij.

Petrus gaf het antwoord waar Jezus op gehoopt had.

“U bent de Messias, de Zoon van de levende God” zegt hij.

Nu wist Jezus dat God op zijn minst aan één van zijn twaalf discipelen had geopenbaard dat Hij de Messias was en kon Hij hen erop voorbereiden dat Hij niet naar de aarde was gekomen om nu al de nieuwe hemel en aarde te maken. Eerst moest Hij lijden en sterven om daarmee de weg te banen waardoor mensen met God verzoend konden worden. Zouden zijn discipelen dat kunnen snappen?

"Vanaf die tijd begon Jezus zijn leerlingen duidelijk te maken dat hij naar Jeruzalem moest gaan en veel zou moeten lijden door toedoen van de oudsten, de hogepriesters en de Schriftgeleerden, en dat hij gedood zou worden, maar op de derde dag uit de dood zou worden opgewekt." (Mattheüs 16:21)

Dit was het tegenovergestelde van de verwachtingen die de discipelen van Jezus hadden. Dit kon toch niet waar zijn? Jezus zou bevrijding komen brengen, dan moet Hij toch niet sterven?

Nee, tenzij je weet wie Hij is! De Zoon van de levende God. Hij alleen kan verzoening brengen.

 

Vraag

Wie is Jezus volgens jou?

 

Gebed

Dank voor het feit dat Jezus op de wereld kwam. Als baby, als mens.

Door zijn leven als begrijpen we zijn lijden.