dagopening

woensdag, 27 maart 2024

Lijdenstijd

Jezus aankondiging van zijn lijden

NBV | Mattheüs 20:18-19

‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, waar de Mensenzoon zal worden uitgeleverd aan de hogepriesters en de schriftgeleerden, die Hem ter dood zullen veroordelen. Ze zullen Hem uitleveren aan de heidenen, en die zullen Hem bespotten, geselen en kruisigen. Maar op de derde dag zal Hij worden opgewekt uit de dood.’

BGT | Mattheüs 20:18-19

‘We zijn op weg naar Jeruzalem. Daar zal de Mensenzoon uitgeleverd worden aan de priesters en de wetsleraren. Zij zullen besluiten dat hij gedood moet worden. 19Ze zullen hem uitleveren aan de ongelovigen. Die zullen hem bespotten, en hem met de zweep slaan. Daarna zullen ze hem aan het kruis hangen. Maar drie dagen later zal hij opstaan uit de dood.’

Verwerking

Kort voor zijn intocht in Jeruzalem, enkele dagen voordat Jezus zou sterven aan het kruis, vertelde Jezus zijn discipelen nog een keer wat er met Hem zou gebeuren:

"We zijn nu op weg naar Jeruzalem, waar de Mensenzoon zal worden uitgeleverd aan de hogepriesters en de Schriftgeleerden, die hem ter dood zullen veroordelen. Ze zullen hem uitleveren aan de heidenen, die de spot met hem zullen drijven en hem zullen geselen en kruisigen. Maar op de derde dag zal hij worden opgewekt uit de dood." (Mattheüs 20:18-19, NBV2004)

Duidelijker kon Jezus het hen niet vertellen. Deze keer vertelde Jezus hen enkele details die ze waarschijnlijk nog niet eerder hadden gehoord:

·      dat iemand Jezus aan de Joodse leiders zou uitleveren

·      dat de Joodse leiders Jezus zouden uitleveren aan de heidenen (=Romeinen)

·      dat Jezus bespot zou worden

·      dat Jezus gegeseld zou worden

·      dat Jezus gekruisigd zou worden

Dat waren behoorlijk schokkende details. We lezen in de Bijbel niet dat de discipelen deze keer onder de indruk waren. Ze namen de woorden van Jezus over zijn lijden en sterven nog steeds niet letterlijk.

Ook het feit dat één van hen Jezus zou verraden bleef niet hangen in hun herinnering. Daarover had Jezus ook eens het volgende gezegd:

"... Ikzelf heb jullie alle twaalf uitgekozen, en toch is een van jullie een duivel.’ Hiermee doelde hij op Judas, de zoon van Simon Iskariot, want hij, een van de twaalf, zou hem uitleveren." (Johannes 6:70-71, NBV2004)

Een vriend van Jezus verraad hem. Judas moet hebben geweten dat Jezus zwaar gestraft zou worden. Hij is zelfs ter dood veroordeeld!

Vraag

Kun jij je dat voorstellen? Dat een vriend een vriend verraadt om er geld aan te verdienen?

Gebed

Vergeef ons wat we verkeerd doen. Geef dat we bedenken dat we onze naaste moeten liefhebben. Jezus, U weet wat het is om verraden te worden. Geef ons kracht om in ons leven het voor U op te nemen.