dagopening

donderdag, 28 maart 2024

Lijdenstijd

Jezus aankondiging van zijn lijden

NBV | Mattheüs 26:2

Toen Jezus deze laatste rede beëindigd had, zei Hij tegen zijn leerlingen: ‘Over twee dagen is het, zoals jullie weten, Pesach. Dan wordt de Mensenzoon uitgeleverd om gekruisigd te worden.’

BGT | Mattheüs 26:2

Daarna zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Jullie weten dat het Paasfeest bijna begint. Dan zal de Mensenzoon uitgeleverd worden aan mensen die hem aan het kruis zullen hangen.’

Verwerking

Nadat Jezus op de Olijfberg tegenover zijn twaalf discipelen had geprofeteerd over de verwoesting van Jeruzalem, zei Hij:

"Over twee dagen is het, zoals jullie weten, Pesach. Dan wordt de Mensenzoon uitgeleverd om gekruisigd te worden." (Mattheüs 26:2, NBV2004)

Kortom: Jezus heeft zijn discipelen geen vage verhalen verteld over zijn lijdens-tijd, maar veel concrete details: Hij zou zichzelf vrijwillig overgeven om te worden verraden, gevangen genomen, gegeseld en gedood door kruisiging. Jezus vertelde ook dat Hij na drie dagen zou opstaan uit het graf. Een behoorlijk compleet verhaal dus. Jezus zei:

"Ik vertel jullie dit nu, voordat het gebeurt, zodat jullie het geloven wanneer het zover is." (Johannes 14:29)

Inderdaad, alles zou precies zo gebeuren zoals Jezus dat verteld had. Maar toen het ging gebeuren, waren de discipelen verrast en raakten ze in paniek. De werkelijkheid was al die tijd niet tot hen doorgedrongen, vooral omdat die zo anders was dan hun eigen verwachtingspatroon over hun toekomst.

Vraag

Wat verwacht jij van de toekomst? Denk je wel eens aan de wederkomst van Jezus? Aan de nieuwe Hemel en Aarde?

Gebed

U vertelde uw vrienden over wat er gebeuren ging. U heeft ons gezegd wat er komen gaat. U komt weer op de wolken. Dan komt er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Er zijn veel zorgen hier op aarde. Over het klimaat, de oorlogen, hongersnoden. Wilt u over ons waken totdat U terugkomt?