dagopening

maandag, 22 april 2024

Vrouwen in de Bijbel

Landelijke acties 'het Scharlaken Koord'.

Rachab

NBV | Jozua 2:1

Hierna stuurde Jozua, de zoon van Nun, vanuit Sittim in het geheim twee spionnen op pad met de opdracht om het hele gebied, en vooral Jericho, te verkennen. De mannen vertrokken. Toen ze in Jericho waren gekomen, vonden ze onderdak bij een hoer, Rachab genaamd, bij wie ze wilden overnachten.

BGT | Jozua 2:1

Jozua, de zoon van Nun, stuurde vanuit de stad Sittim twee spionnen op pad. Zij moesten in het geheim naar het land Kanaän gaan. Jozua zei tegen hen: ‘Kijk goed rond in het hele gebied, maar vooral in de stad Jericho.’ De mannen gingen op weg. Toen ze in Jericho kwamen, gingen ze naar het huis van Rachab, een hoer. Daar bleven ze slapen.

Verwerking

Rachab was een prostituee die woonde in de stad Jericho, Zij verborg twee Israëlieten in haar huis, die het land aan het verkennen waren. Dat deed ze , omdat ze gehoord had hoe Israëls God, zijn volk had bevrijd uit Egypte. Ze wist dat God het volk ook zou helpen om Jericho in te nemen. Ze smeekt de verkenners om haar en haar familie te sparen, wanneer de Israëlieten zouden komen om Jericho te vernietigen. Ze moet een rood koord uit haar venster hangen, zodat ze gered kan worden. Later trouwde Rachab met een Israëliet, en ze werd voorouder van koning David en de Here Jezus

In Hebreeën 11:31 wordt Rachab geprezen om haar geloof. Afkomst en status zijn voor God niet belangrijk. God schakelt iedereen in.

Vragen

  • Hoe kijk jij naar de mensen in het filmpje?
  • Wie zijn er belangrijker in het Koninkrijk van God? De mensen die veel kennis, geld en macht hebben of de mensen die niet meedoen?

Gebed

Help mij om mensen te accepteren zo als zij zijn. Dat mijn vooroordelen en aannames mogen verdwijnen.