Speciale dagopening
dagopening

dinsdag

Rechtspraak in de bijbel

Wat is letselschade? (afspelen tot 1:44)

Het volk Israël kreeg een wet voor letselschade.

NBV | Exodus 21:18-19

Wanneer twee mannen ruziemaken en de een de ander zodanig met een steen of met zijn vuist slaat dat hij niet sterft maar wel het bed moet houden, en hij weer op de been komt en met behulp van een kruk weer buiten kan lopen, dan gaat degene die hem geslagen heeft vrijuit. Wel moet deze hem de gedwongen rusttijd en de kosten van zijn herstel vergoeden.

BGT | Exodus 21:18-19

Stel dat twee mensen ruzie hebben. De één slaat de ander met zijn vuist of met een steen. De ander sterft niet, maar raakt wel gewond. Hij wordt weer beter en kan na een tijd met een stok lopen. Dan hoeft de dader niet gestraft te worden. Maar hij moet wel geld betalen. Want het slachtoffer kon een tijd niet werken, en moest ook de dokter betalen.

Verwerking

Rechters moeten eerst vaststellen wat er is gebeurd en hoe het is gebeurd. Ook zullen zij moeten beoordelen of er sprake was van schuld en of er schade is. In dit Bijbelgedeelte is er sprake van letselschade. Waar twee ruziemaken hebben twee schuld, maar er zijn grenzen.

Je mag een ander niet doden, dan ga je niet vrijuit. Je mag een ander ook geen schade toebrengen, die moet je vergoeden.

Wie kent er iemand die letselschade heeft gehad?
Is het eerlijk als je letselschade aan iemand moet betalen?