Speciale dagopening
dagopening

donderdag

Rechtspraak in de bijbel

Video: Rechtszaak fataal springkussenongeluk: 'We zijn alles kwijt' - RTL NIEUWS

Schade door nalatigheid

NBV | Exodus 21:28-30

Wanneer een stier een man of vrouw zodanig stoot dat deze sterft, moet die stier gestenigd worden en mag het vlees ervan niet gegeten worden. De eigenaar gaat echter vrijuit. Maar als die stier een man of vrouw doodt terwijl hij voor die tijd al stotig was, en de eigenaar was gewaarschuwd maar had hem niet vastgezet, dan moet niet alleen de stier gestenigd worden maar moet ook de eigenaar ter dood gebracht worden. Legt men hem een afkoopsom op, dan moet hij als losprijs voor zijn leven de volle som die hem wordt opgelegd betalen.

BGT | Exodus 21:28-30

Stel dat een stier een man of een vrouw doodt. Dan moet die stier gedood worden. Niemand mag het vlees van die stier eten. Maar de eigenaar van de stier wordt niet gestraft. Stel dat de eigenaar wist dat zijn stier gevaarlijk was, maar hem toch niet vastgezet heeft. Als de stier dan een man of een vrouw doodt, moet niet alleen de stier gedood worden, maar ook zijn eigenaar. Of de eigenaar moet een boete betalen. Hij moet alles betalen wat er gevraagd wordt.

Verwerking

Er gebeuren soms grote ongelukken met grote gevolgen. Vaak is er nalatigheid in het spel: Iemand is vergeten een kampvuurtje te doven. Het laait weer op. Er ontstaat brand. Iemand is vergeten een hek van een weiland goed te sluiten. De koeien lopen de weg op. Een auto krijgt een ongeluk. Een fietser heeft geen verlichting. Het is pikkedonker. De brommer zag hem te laat.

In al die gevallen kan de veroorzaker aansprakelijk worden gesteld voor de schade die is ontstaan door nalatigheid. En zelf denk je: “Had ik nu maar...”

Ben jij weleens in een situatie terecht gekomen waarin iemand nalatig is geweest? Of ben je zelf een keer nalatig geweest?