Speciale dagopening
dagopening

vrijdag

Rechtspraak in de bijbel

Sara werd als kind uitgehuwelijkt - RTL NIEUWS

Wat kunnen wij van deze oude wet leren?

NBV | Exodus 22:15-16

Wanneer iemand een meisje dat nog niet uitgehuwelijkt is verleidt, moet hij de volle bruidsprijs betalen en met haar trouwen. Mocht haar vader weigeren haar aan hem uit te huwelijken, dan moet hij een bedrag betalen dat overeenkomt met de bruidsprijs voor een maagd.

BGT | Exodus 22:15-16

Stel dat een man een meisje verleidt en met haar naar bed gaat. Dan moet hij met haar trouwen en aan haar vader de prijs voor een bruid betalen. Maar stel dat haar vader haar niet wil laten trouwen. Dan moet die man toch de prijs voor een bruid betalen.

Verwerking

In de wereld van het Oude Testament bepaalden de ouders of zelfs de familie met wie het meisje mocht trouwen. Dat noemen we ‘uithuwelijken’. Voordat je getrouwd was had je geen seks. In deze situatie gaat het mis. De jongen en het meisje gaan met elkaar naar bed, zonder dat zij getrouwd zijn. Nu moet hij ook zijn verantwoordelijkheid nemen en gewoon met haar trouwen, met alle verplichtingen die daar bij horen.

Nu kan het zijn dat de vader het helemaal niet verstandig vindt, dat zij met hem trouwt. Hij kan dus weigeren. De ‘schade’ die zijn dochter heeft opgelopen moet vergoed worden. Zij kan niet meer als maagd trouwen met een ander.

Wat vind jij? Mag uithuwelijken in deze tijd nog gebeuren?