donderdag, 01 juni 2023
Vrede onder elkaar
(Denkstof #25 - Lang leve de zondag, wat een rust!)
Verdraag elkaars verschillen
- NBV
- BGT
De een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet, doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God. Niemand van ons leeft voor zichzelf, en niemand van ons sterft voor zichzelf.
Voor sommigen van jullie zijn bepaalde dagen heilig. Voor anderen zijn alle dagen gelijk. Houd vast aan de overtuiging die je hebt. Wie feest viert op heilige dagen, doet dat om de Heer te eren. En wie alles eet, doet dat ook om de Heer te eren. Want hij dankt God voor zijn eten. Maar ook iemand die geen vlees eet, doet dat om de Heer te eren. Want ook hij dankt God voor zijn eten. Niemand van ons leeft voor zichzelf, en niemand van ons sterft voor zichzelf.
Verwerking
Paulus bespreekt in het gedeelte van vandaag het probleem van de feestdagen. De Joden vierden de sabbat. Gelovigen met een Romeinse achtergrond waren veel feesten ter ere van allerlei goden gewend. Dat hoeft niet meer. Er is maar één God. De Romeinse wereld kende niet het ritme van de zesdaagse werkweek en de sabbat.
Paulus laat zien dat het hele leven gericht zou moeten zijn op het eren van God. Dat geldt voor het eten, dat geldt ook voor de feestdagen. God geeft daarvoor ruimte.
Het belangrijkste is: je leeft niet meer voor jezelf, maar voor Jezus Christus en Zijn koninkrijk.
Christenen in Israël vieren de rustdag vaak op de zaterdag (=sabbat voor de Joden). Dat vinden ze dan veel praktischer. Wat vind jij daarvan?
Stelling: We moeten zuinig zijn op onze rustdag!