02 december 2020
dagopening

woensdag, 02 december 2020

Afgoden

Denkstof #16 - Afgoden: Hoe word ik gelukkig?

De HEER zegt: er is geen andere God!

NBV | Jesaja 44:6-8

Dit zegt de HEER, Israëls koning en bevrijder, de HEER van de hemelse machten: Ik ben de eerste en de laatste, er is geen god buiten mij. Wie is zoals ik? Laat hij het woord nemen. Laat hij vertellen en aan mij ontvouwen wat er te gebeuren stond vanaf de dag dat ik de mensheid schiep, en laat hij onthullen wat er gebeuren gaat. Vrees niet, laat de angst je niet verlammen: heb ik het je niet vanaf het begin laten horen, heb ik het je niet aldoor verteld? Jullie zijn mijn getuigen: is er een god buiten mij, of een andere rots? Ik ken er geen.

BGT | Jesaja 44:6-8

De machtige Heer zegt: ‘Volk van Israël, ik ben jullie koning. Ik heb jullie bevrijd. Ik ben de eerste en ik ben de laatste. Er is geen andere god. Is er een god zoals ik? Laat hij dat dan bewijzen. Kan hij vertellen wat er gebeurd is, vanaf de schepping tot nu? En kan hij ook zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren? Volk van Israël, jullie hoeven niet bang te zijn. Want er is geen andere god! Ik ken geen god die zo machtig en trouw is als ik. Ik ben de enige. Dat heb ik jullie al vanaf het begin gezegd, ik heb het jullie steeds verteld. Jullie hebben het zelf gehoord.’

Verwerking

Afgoden (bijvoorbeeld waarzeggers) kunnen je niet vertellen wat er vanaf de schepping allemaal is gebeurd en wat er in de toekomst nog gáát gebeuren. Maar God wel!

De Israëlieten hoeven niet bang te zijn. De HEER heeft alles in Zijn hand, Hij is de rots waarop je kunt bouwen.

Kunnen (moderne) afgoden je bang maken? Hoe dan?

Hoe laten profetieën zien dat er buiten de HEER God geen andere goden zijn?