24 januari 2022
dagopening

maandag, 24 januari 2022

Gelijkenissen

NBV | Lucas 15: 1-7

Alle tollenaars en zondaars kwamen Hem opzoeken om naar Hem te luisteren. Maar zowel de farizeeën als de schriftgeleerden zeiden morrend tegen elkaar: ‘Die man ontvangt zondaars en eet met hen.’ Jezus vertelde hun toen deze gelijkenis: ‘Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er één verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan tot hij het gevonden heeft? En als hij het gevonden heeft, legt hij het vol vreugde op zijn schouders en gaat hij naar huis. Daar roept hij zijn vrienden en buren bijeen en zegt tegen hen: “Deel in mijn vreugde, want ik heb het schaap gevonden dat verdwaald was.” Ik zeg u: zo zal er in de hemel meer vreugde zijn over één zondaar die tot inkeer komt dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben.

BGT | Lucas 15: 1-7

Alle tollenaars en slechte mensen kwamen naar Jezus luisteren. De farizeeën en de wetsleraren klaagden daarover. Ze zeiden: ‘Jezus gaat om met slechte mensen, en hij eet zelfs met ze!’ Daarom gaf Jezus dit voorbeeld. Hij zei: ‘Stel dat je honderd schapen hebt, maar je raakt er één kwijt. Dan ga je dat ene schaap toch zoeken? Je laat de 99 andere schapen achter in het veld. En je gaat dat ene schaap zoeken totdat je het vindt. Als je het schaap gevonden hebt, dan ben je blij. En je draagt het op je schouders naar huis. Thuis roep je de buren en je vrienden. En je zegt: ‘Laten we feestvieren! Want ik heb het schaap gevonden dat ik kwijt was.’ Luister naar mijn woorden: Zo is het ook met God in de hemel. Hij is heel blij met één slecht mens die zijn leven verandert. Meer nog dan met 99 goede mensen die hun leven niet hoeven te veranderen.’

Verwerking

Jezus ontvangt mensen die de weg kwijt zijn en eet met hen; mensen die God hebben verlaten en weer terug willen naar God.

 

De farizeeën gingen uit van de gedachte ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’. Oftewel, als je omgaat met een zondaar, dan is de kans groot dat je zelf ook het verkeerde pad op gaat.

 

Dan vertelt Jezus het verhaal van de schapen. De herder vertrouwt de andere 99 en laat ze even alleen om dat ene te vinden. En dan is het feest in de hemel!

 

Ken jij iemand die God was kwijtgeraakt, maar weer heeft gevonden?

Bemoeien je ouders zich met jouw vriendenkeuze?

Wat vind jij daarvan?