10 juni 2024
dagopening

maandag, 10 juni 2024

Lessen uit Ehud

Deze week hebben we het over Ehud. Een onbekende voor de meesten. Hij was een rechter, iemand die het volk Israël bevrijdde van de vijand. Het volk Israël doet verkeerd in de ogen van God. God levert de Israëlieten uit aan koning Eglon van de Moabieten, de vijand. Israël roept na 18 jaar bezetting om hulp en God zendt iemand die het volk moet bevrijden van deze koning. Uiteindelijk zullen we zien dat Ehud het volk bevrijd. Het verhaal is soms best gek, maar het staat niet voor niets in de Bijbel. Ook bij het verhaal van Ehud komen we meer te weten over God en wie Hij is.

NBV | Rechters 3:12-13

12 Weer deden de Israëlieten wat slecht is in de ogen van de HEER. Daarom gaf de HEER koning Eglon van Moab macht over Israël. 13 Eglon wist de Ammonieten en de Amalekieten op zijn hand te krijgen, en in een gezamenlijke aanval versloegen ze Israël en maakten zich meester van de Palmstad.

BGT | Rechters 3:12-13

12 De Israëlieten begonnen weer dingen te doen die de Heer slecht vond. Daarom zorgde de Heer ervoor dat ze verslagen werden door Eglon, de koning van Moab. 13 Met de hulp van de Ammonieten en de Amalekieten viel Eglon de Israëlieten aan. Zo versloeg hij hen. Ook veroverde hij de stad Jericho, de stad van de palmbomen.

Verwerking

Titel: God houdt zich aan Zijn Woord

Beloofd is beloofd? Een heel bekend gezegde. Je ouders hebben misschien weleens tegen je gezegd: ‘Als je tot je 21e niet rookt, betalen wij je rijbewijs.’ Dat betekent eigenlijk dat je precies weet wat je moet doen, om een gratis rijbewijs te krijgen. Maar lukt het je ook om je aan die afspraak te houden? Dat is best lastig!

God heeft een speciale band met het volk Israël. Hij heeft ze de wet gegeven om te laten zien hoe ze moeten leven. Als ze zich zouden houden aan de wetten, zou het goed met ze gaan. En als ze niet willen gehoorzamen, zal het slecht met hen gaan.

Weer deden de Israëlieten slecht in de ogen van de Heer. Ze zijn net bevrijd, omdat ze afgoden dienden. God heeft ze bevrijd en het land heeft 40 jaar rust. En nu maken ze dezelfde fout weer. God kan niet anders dan Zijn woord nakomen. Hij heeft het namelijk gezegd en Hij is God. God is namelijk rechtvaardig en kan verkeerde dingen niet zomaar door de vingers zien. Ook bij ons kan dit niet. Er moest een oplossing voor dit probleem komen.

Gelukkig is het zo dat God een oplossing voor dit probleem heeft. Hij heeft Zijn Zoon Jezus naar de wereld gestuurd, zodat wij van zonde gered konden worden. Ook dit heeft God gezegd in Zijn Woord en God zal dit niet terugdraaien. God houdt zich namelijk ook hier aan Zijn Woord. Daar kan je van op aan! Mooi toch?

Gebed:

Dank God dat Zijn Woord waar is en dat Hij het niet terugdraait. Dank God dat Hij een oplossing voor het probleem van de zonde heeft gegeven in Zijn Zoon Jezus. Help ons dit te begrijpen.