18 april 2024
dagopening

donderdag, 18 april 2024

Daniël

De 70-jarige Hea-Woo zat een aantal jaren gevangen in een Noord-Koreaans strafkamp. Daar was ze terechtgekomen nadat ze in China was gearresteerd. Hea-Woo beschrijft hoe het leven in het strafkamp eruit ziet en hoe zij wist te overleven.

Heilig vuur

NBV | Daniël 3: 5 -6, 22 - 25

Zodra u de muziek hoort van hoorn, panfluit, lier, luit, citer, dubbelfluit en andere instrumenten, valt u op uw knieën neer en buigt u in aanbidding voor het gouden beeld dat koning Nebukadnessar heeft opgericht. Wie niet neerknielt en buigt, zal onmiddellijk in een brandende oven worden gegooid.’ Omdat het bevel van de koning strikt was opgevolgd en de oven uitzonderlijk heet was gestookt, werden de mannen die Sadrach, Mesach en Abednego naar boven brachten door de uitslaande vlammen gedood. De drie, Sadrach, Mesach en Abednego, vielen gekneveld in de laaiende oven. Toen sloeg de schrik koning Nebukadnessar om het hart. Hij stond haastig op en zei tegen zijn raadsheren: ‘Wij hebben toch drie geknevelde mannen in het vuur gegooid?’ Zij antwoordden: ‘Zeker, majesteit.’ Hij vervolgde: ‘Maar ik zie vier mannen vrij rondlopen in het vuur. Ze zijn ongedeerd en de vierde lijkt op een godenzoon!’

BGT | Daniël 3: 5 -6, 22 - 25

Straks horen jullie muziek van fluiten, harpen en andere instrumenten. Dan moeten jullie knielen en heel diep buigen voor dit gouden beeld. Wie dat niet doet, wordt onmiddellijk in een grote brandende oven gegooid.’ Het vuur was heel heet. De vlammen kwamen zo hoog dat de soldaten verbrandden toen ze de mannen in de oven duwden. Plotseling sprong de koning op van schrik. Hij riep tegen zijn belangrijkste bestuurders: ‘Wij hebben toch drie mannen met touwen vastgebonden en in de oven laten gooien?’ En zij antwoordden: ‘Jazeker, koning.’ ‘Maar ik zie vier mannen, niet drie! En ze lopen vrij rond in het vuur,’ zei de koning. ‘Er is niets met hen aan de hand. De vierde lijkt wel een engel!*’ *in de grondtekst en in de meeste Bijbelvertalingen staat hier ‘godenzoon’ of ‘Zoon van God’

Verwerking

Vervolging is onlosmakelijk verbonden met het geloof in Jezus en God. Jezus zegt niet voor niets tegen zijn volgelingen als Hij ze uitzendt:
Ga heen, zie, Ik zend u als lammeren te midden van de wolven. (Lukas 10:3)

Ook Paulus zegt in zijn tweede brief aan Timotheüs:
En ook allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden. (2Tim 3:12)

Gelukkig zendt Jezus ons niet alleen weg, Hij gaat als een Herder met ons mee. De vrienden van Daniël mochten dit al ervaren want het vuur deed hun niets.

Vraag

  • Wie denk jij dat die ‘godenzoon’ is die tussen de vrienden in het vuur staat?

Vervolging kan allerlei vormen aannemen, het kan grootschalig en erg heftig zijn zoals in Noord-Korea maar ook hier in Nederland kan je te maken krijgen als Christen met vervolging, bijvoorbeeld door pesterijen of mensen die jouw of je geloof belachelijk maken.

Vraag

  • Heb jij wel eens te maken gehad met vervolging vanwege je geloof?

Gebed

Heer, help ons uw licht te zijn in de wereld. Geef ons kracht om te laten zien hoe goed u bent, ook al worden we gepest of uitgelachen. Wilt u zijn met christenen over de hele wereld die vervolgd, uitgelachen of gepest worden, omdat ze geloven in u en Jezus willen volgen.