dagopening

dinsdag, 26 maart 2024

Lijdenstijd

Jezus aankondiging van zijn lijden

NBV | Lucas 9:44-45

‘Onthoud wat Ik tegen jullie zeg: de Mensenzoon zal aan de mensen uitgeleverd worden.’ Maar ze begrepen deze uitspraak niet; de betekenis bleef voor hen verborgen, en ze durfden Hem er niet naar te vragen.

BGT | Lucas 9:44-45

Hij zei: ‘De Mensenzoon zal uitgeleverd worden. Dat moeten jullie goed onthouden.’ De leerlingen wisten niet wat Jezus daarmee bedoelde. Ze konden het op dat moment nog niet begrijpen. En ze durfden het ook niet aan Jezus te vragen.

Verwerking

Niet lang daarna, terwijl Jezus en zijn discipelen op weg waren naar Kafarnaüm, kwam Jezus erop terug en wees Hij zijn discipelen er met klem op dat Hij zou moeten lijden

Jezus probeerde zijn discipelen iets duidelijk te maken dat zijn discipelen BESLIST moesten onthouden. "Knoop het in jullie oren, zodat je het niet zal vergeten wanneer het gebeurt." Maar het kwam niet over. Toen ze verder liepen hoorde Jezus hen druk met elkaar redeneren.

"Ze kwamen in Kafarnaüm. Toen ze in huis waren, vroeg hij hun: 'Waarover waren jullie onderweg aan het redetwisten?' Ze zwegen, want ze hadden onderweg met elkaar getwist over de vraag wie van hen de belangrijkste was." Marcus 9:33-34

Jezus had gesproken over zijn lijden en sterven en zijn volgelingen maakten zich vooral druk over wie de beste plaats zou krijgen in zijn koninkrijk. Hadden ze zijn woorden niet gehoord of niet begrepen, of WILDEN ze het niet horen en bleven ze dromen over hun toekomstige machtspositie?

De vragen zijn een gevecht met jezelf; Ze gaan eigenlijk over je onzekerheid. Ze gaan over het idee dat je de liefde van God kan verdienen.                    Je hoeft niet bang te zijn dat een ander belangrijker is. Je hoeft je ook niet bezig te houden belangrijk te worden voor God, want dat ben je al.

 

Vragen

  • Wat vind jij ervan dat de vrienden het hadden over wie er het belangrijkste was?
  • Heb jij die gedachte ook wel eens; dat je belangrijker bent dan een ander?
  • Of dat God jou belangrijker vindt dan een ander?
  • Of dat God een ander belangrijker vindt dan jou!

Gebed

Voor U is iedereen gelijk en even belangrijk. Uw liefde voor de wereld is zo groot dat U uw eniggeboren zoon gaf. Dank daarvoor. Geef dat we nu vrije mensen zullen zijn die niet in onzekerheid hoeven te leven of het wel goed komt tussen U en ons. Het is goed tussen U en ons, door het offer van Jezus.